SLU-nyhet

God hälsa och djurvälfärd i europeiska ekogrisbesättningar men det skiljer mellan olika produktionsformer

Publicerad: 26 mars 2019

Ekologisk grisproduktion skiljer sig mycket åt mellan olika gårdar runt om i Europa. Systemen varierar från inomhusproduktion med tillgång till utevistelse, rena utesystem och en kombination av de båda. I en studie har man jämfört dessa tre typer av system och tittat på faktorer som hälsa, djurvälfärd och produktivitet. Generellt sett var hälsa och välfärd bra inom de olika systemen men vissa utmaningar finns och behöver belysas.

Den ekologiska grisproduktionen stod år 2015 för endast 0,68 procent av den totala grisproduktionen i Europa. I takt med att produktionen har växt kraftigt de senaste tio åren har också produktionssystemen utvecklats. Få studier har publicerats som tar ett helhetsgrepp på hälsa och djurvälförd och jämför de olika systemen ute på gårdarna. I denna studie ville forskarna jämföra de olika typerna av ekologisk grisproduktion och se om djurvälfärd, hälsa och produktion skiljde sig åt. Forskarna besökte och samlade in data från 74 ekologiska grisgårdar i Österrike, Schweiz, Tjeckien, Tyskland, Danmark, Frankrike, Italien och Storbritannien.

Resultaten visade att den generella djurvälfärden och hälsan var god vid de undersökta gårdarna. Grisarna i inomhusproduktionen hade mer problem med hälta och suggorna behandlades oftare mot grisningsfeber. De hade också mer problem med spädgrisdiarré och luftvägsproblem. Grisarna som levde i rena utesystem hade istället lägre produktivitet, färre kultingar per sugga och sämre foderomvandlingsförmåga. Forskarna tror att det beror på att äldre lantraser är vanligare vid denna typ av uppfödning även om det inte var något de undersökt i denna studie.

Forskarna drar dock slutsatsen att skillnaderna mellan olika gårdar är större än skillnaden mellan de olika produktionssystemen. Hälsa och djurvälfärd var generellt sett bra inom alla tre men förbättringar kan göras inom områden som luftvägssjukdomar, diarré och spädgrisdödlighet.