SLU-nyhet

Nygammal kunskap om klimatsmart mat

Publicerad: 11 mars 2019
klint-karins-kalrot-och-mor-kristins-bona[1].jpg

I många år har Programmet för odlad mångfald samlat in fröer och kunskap om bland annat gråärter. Gråärter har, liksom andra baljväxter, låg klimatpåverkan och står dessutom emot torka förhållande vis bra.

Bland många andra böcker har Pom gett ut boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna, som berättar om Fröuppropets insamlade fröskatt.

Boken är en hyllning till de som arbetat i köksträdgård och på åker för att säkra den dagliga kosten. Inte minst kvinnorna som sällan blivit uppmärksammade för den kunskap och erfarenhet som krävts för att hålla igång ett hushåll under goda och dåliga tider, efter en god växtsäsong eller en usel.

Bokens författare Lena Nygårds, kulturvetare med inriktning på trädgårdshistoria, och Matti Wiking Leino, agronom och kulturväxtforskare, har arbetat med Fröuppropet i trädgårdar, laboratorium, arkiv och hos odlare.

Boken är det fantastiska resultatet av Fröuppropet, den inventering av äldre köksväxter som genomfördes i början av 2000-talet av Programmet för odlad mångfald, Pom (tidigare en del av CBM). Fröuppropet handlade om att hitta sorter, samla in och bevara. Många av de sorter som hittades var baljväxter.

Läs mer om boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna

 

Arbete med odling och användning

Programmet för odlad mångfald handlar också om att nyttja sorterna både i odling och i mat och därför går arbetet vidare. Intresset hos allmänheten har vaknat och efterfrågan, på till exempel gråärter, finns idag vilket inte var fallet för 10 år sedan. Detta gäller både som mat och som utsäde.

Läs mer om fröuppropet

 

I rapporten Från Fröuppropet till gråärtsfalafel sammanfattas vad som hänt sedan Fröuppropet och förslag på fortsatt verksamhet ges. Rapporten innehåller också en lista på rapporter som tidigare skrivits i ämnet samt ett försök till sammanställning med länkar till pågående forsknings- och matprojekt.

Länk till rapporten "Från Fröuppropet till gråärtsfalafel" (pdf)

 

De av Pom bevarade arvelökarna, ofta kallade potatislök, beskrivs till delar i Klint Karins kålrot…, men i den nya boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald beskrivs fler av de provodlade sorterna som bevaras. I denna bok presenteras de vegetativt förökade växterna i Poms sparrisupprop tillsammans med deras odlingshistoria och tidstypiska recept.

Fler böcker från POM: Programmet för odlad mångfald- böcker


Kontaktinformation
Sidansvarig: cbm-webmaster@slu.se