SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: Tusentals sorters sorter – men bara en GMO

Publicerad: 26 mars 2019

För att företag ska få sälja frön i större skala behöver utsädet vara en godkänd ”sort”. Varför finns det så få godkända genetiskt modifierade sorter inom EU? Välkommen till ett avsnitt om lagstiftningen kring växtförädling!

I EU finns bara en enda genetiskt modifierad (GM) gröda som lantbrukare får odla. Det är en typ av majs som står emot skadeinsekter. Varför odlar vi inte fler GM-grödor? EU reglerar nya sorter av grödor olika beroende på vilken teknik förädlaren har använt. Det tar cirka två år att få en sort, som inte är GM, provad för godkännande. Att få en GM-gröda godkänd är dyrt och tar lång tid. Forskare, myndigheter och andra menar att de här reglerna förhindrar utvecklingen av GM-sorter som är bra för miljö och hälsa. Vi pratar med Jens Weibull, samordnare för Programmet för odlad mångfald och nationell koordinator för växtgenetiska resurser vid Jordbruksverket, Marie Nyman, kanslichef på Gentekniknämnden och Dennis Eriksson, forskare i Mistra Biotech, om hur lagstiftningen påverkar växtförädlingen. Välkommen till avsnitt #12 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.