SLU-nyhet

SLU-filmer för att utveckla företag på landsbygden

Publicerad: 28 mars 2019

Lär mer om hur man kan använda kulturmiljöer i naturen som inspiration för företagsutveckling. Utveckla landsbygdsföretag genom att använda fakta om naturens betydelse för hälsan och kulturmiljöer på landsbygden.

Inom projektet Grön Entreprenör; landsbygdens kulturmiljöer – forskningen visar vägen har man tagit fram ett 40-tal innehållsrika och inspirerande filmer för den som är intresserad av landsbygdsutveckling. Filmerna finns på Youtube och visar på föreläsningar av forskare och lärare från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) samt landsbygdsföretagare som delar med sig av sina erfarenheter.

Föreläsningarna innehåller exempelvis information om naturens betydelse för hälsan, av professor Patrik Grahn, kulturmiljöer i landskapet, av professor Urban Emanuelsson, olika svenska vanliga trädslag i ett kulturhistoriskt perspektiv med forskaren Allan Gunnarsson, företagsutveckling med läraren Thomas Björklund samt naturturism med Lena Johnson. Två landsbygdsföretag; Stensjöäng och Högalunds kulturvandringar visar exempel på företagsutveckling med naturen och kulturlandskapet i fokus.

I företaget Stensjöäng visas även exempel på hur man på olika sätt kan skapa tillgänglighet i naturen för alla som kommer på besök. Högalunds kulturvandringar presenterar tre vandringar i den fina naturen runt gården i mellersta Skåne.

Filmerna kan ses var för sig eller som en helhet. De kan även utgöra underlag till en kurs för utbildningsföretag.


Kontaktinformation

Lena Johnson, bitr projektledare
Enheten för samverkan och utveckling, SLU i Alnarp
lena.johnson@slu.se, 040-41 52 69

Susanna Lundqvist, projektledare
Enheten för samverkan och utveckling, SLU i Alnarp
susanna.lundqvist@slu.se, 040-41 51 75

Sidansvarig: lena.johnson@slu.se