SLU-nyhet

Vinnare och förlorare vid rötning av gödsel och gödsling med rötrest

Publicerad: 26 mars 2019

Biogas kan vara ett bra sätt att minska användandet av fossila bränslen, minska metanförlusterna från stallgödsel och att ta tillvara på restprodukter som slakt- och matavfall. I ett examensarbete vid Institutionen för mark och miljö vid SLU har man undersökt hur flödet av näringsämnen ser ut mellan gårdar som levererar gödsel för rötning och får tillbaka rötrest för gödsling. Studien visar att de ekologiska mjölkgårdarna får tillbaka mer kväve än vad de levererar i form av gödsel medan de förlorar fosfor och kalium.

Genom att röta gödsel till biogas och sedan gödsla med rötresten kan man minska beroendet av fossila bränslen och rötresten ger bättre förutsättningar att jämnare fördela växtnäring i landskapet. Dessutom kan rötningen vara ett bra sätt att minska metanförlusterna från stallgödsel och återföra växtnäring till lantbruket när slakt- och matavfall används som substrat tillsammans med gödsel.

Som en del i Formasprojektet Rötrest ett värdefullt gödselmedel i ekologisk produktion med mervärden för miljö och lantbruksföretaget, som genomförs av RISE och SLU, har ett examensarbete undersökt flödet av näringsämnen mellan olika gårdar som levererar gödsel och tar tillbaka rötrest. I studien ingick 20 gårdar med ekologisk och konventionell mjölkproduktionsamt konventionell grisproduktion.

Resultaten visar att de ekologiska mjölkgårdarna får tillbaka mer kväve än vad de levererar till biogasproduktionen medan de konventionella förlorar kväve. Ekomjölkgårdarna förlorar kalium medan konventionella grisgårdar vinner kalium. Alla produktionsgrenar förlorar fosfor eftersom en del fosfor hamnar i den fasta delen av gödsel som separeras vid biogasproduktionen. Vilken produktionsgren som är vinnare eller förlorare går inte att fastslå eftersom det beror på varje gårds behov och förutsättningar. Biogasproduktion kan vara ett bra sätt att fördela näringsämnen över en större region, särskilt om anläggningen arbetat fram ett kompensationssystem med jordbrukarna så de får en rötrest med överenskommet växtnäringsvärde.