SLU-nyhet

Är precisionsodling lönsamt för maltkorn?

Publicerad: 29 maj 2019

SLU Alnarp har startat ett försök på Alnarps Egendom där vi under 2019 på ett fält med ojämna jordartsförhållanden undersöker om precisionsodling är lönsamt. Här vi ska studera om maltkorn odlat med varierad giva av utsäde och mineralgödsel, anpassad efter jordart och noggrann markkartering, kan ge bättre ekonomi jämfört med konstanta givor.

Maltkornet av sorten Planet såddes i mitten av april i sex försöksrutor. Tre av försöksrutorna fick varierad giva av utsäde och mineralgödsel. De övriga rutorna fick konstant mängd utsäde och gödning; 175 kg utsäde och 329 kg NPK 27-3-5 per hektar.

I figuren nedan visar hur utsädet fördelades i de sex försöksrutorna.

Nu efter sådd följer vi grödans utveckling på olika sätt, bland annat med information från drönare, för att anpassa odlingsåtgärderna fram till skörd, så produktionsmålet maltkornskvalitet kan uppnås.

Här visas första bilden från vår drönare efter maltkornets uppkomst. Här syns att vi inte lyckats helt med att få såmaskinen, GPS och styrfilen att jobba som vi hade önskat. Detta syns som flera stora så-mistor i fältet.

Nästa steg blir att kompletteringsgödsla försöksrutorna med kväve i stadium 32-34. Här kommer det att användas en Yara N-sensor för att bestämma hur mycket kväve som skall tillföras rutorna med varierad giva. I rutorna med fast giva sprids medelvärdet av den giva som rutorna med varierad giva fått.

Skörden av maltkornet sker med en försökströska från SITES Lönnstorp med 5 tröskdrag per försöksled för att bestämma skörden storlek samt maltkornets kvalitet vilket skall ge underlag för den ekonomiska utvärderingen av försöksresultaten. De preliminära skördepunkterna är utmärkta som röda prickar på bilden som illustrerar styrfilen.