SLU-nyhet

Horizon Europe antaget av Europaparlamentet

Publicerad: 03 maj 2019

Europaparlamentet har med stor majoritet antagit det nya forsknings- och innovationsprogrammet för budgetperioden 2021-2027. I programmet finns bland annat stöd för ekologiskt jordbruk och fokus på ekosystemtjänster i primärproduktion men det innehåller också en del om innovationsprinciper, som kritiserats kraftigt av en rad miljöorganisationer.

Enligt miljöorganisationerna är principen om innovationer ett verktyg infört av tobaks-, fossilbränsle- och agrokemindustrin, står i motsats till försiktighetsprincipen och kan därför leda till att innovationer inte är säkra eller hållbara för människor och miljö. Inför omröstningen hade 75 organisationer skrivit på ett upprop för att stoppa innovationsprincipen, något som de alltså inte lyckades med.

Innovationsprogrammet innehåller dock skrivningar om stöd för ekologiska lantbruk och "användning och leverans av ekosystemtjänster i primärproduktion genom exempelvis agroekologi" vilket binder kommissionen att finansiera forskning om ekologisk produktion och agroekologi.