SLU-nyhet

Seminarium och rapport om eko och extremväder

Publicerad: 23 maj 2019

Den 21 maj höll EPOK seminarium utifrån den nysläppta rapporten ”Strategier i ekologisk produktion i Sverige för att öka resiliens mot extrem torka”. EPOK-anknutna Eva Salomon, en av rapportförfattarna pratade om de slutsatser de kommit fram till och Per Modig från Hushållningssällskapet gjorde en tillbakablick av extremåret 2018 och kommenterade utifrån ett rådgivarperspektiv. Seminariet avslutades med gemensam diskussion om hur kan vi förbättra det ekologiska jordbrukets resiliens mot torka och vilken forskning som behövs.

Eva Salomon inledde med en snabb återblick av 2018 och berättade sedan om viktiga behov av kunskap inom områden som markbördighet, växtodling och djurhållning. Lantbrukare och rådgivare, som hon intervjuat i samband med rapporten, bekräftar vilka kunskapsbehov som är angelägna.

En viktig slutsats som de dragigt är att lantbrukare måste ta hänsyn både till torka och översvämningar framöver, där forskning behöver bidra. Förra året var rekordtorrt men det föregicks av en mycket blöt höst, vinter och vår innan torkan slog till. Lantbrukare måste exempelvis göra investeringar både i dränering och bevattning, och utveckla odlingstekniska åtgärder som minskar markpackningen.

Per Modig sammanfattade åren 2017 och 2018 och visade på de enorma skillnaderna i nederbörd och temperatur. Per lyfte problemen med det blöta och kalla halvåret innan torkan som försvårade höstsådd och försenade vårbruket vilket inte gav de vårsådda grödorna en chans sen när torkan kom. Han visade också på de utmaningar som lantbrukarna står inför nu. Även om 2019 ser betydligt bättre ut än 2018 är bland annat foderlagren tomma för många, så det kommer att få efterverkningar en lång tid framöver.

Det är viktigt att lantbrukare med djur börjar bygga upp lager igen, att de sprider riskerna med olika grödor med olika tillväxttid och att ha fler sorter och arter i vallen. Dessutom måste många börja se över möjligheter till bevattning.