SLU-nyhet

Utlysning av medel för att stärka ekologisk produktion – ansök senast 31 maj

Publicerad: 03 maj 2019

Jordbruksverket utlyser 16 miljoner för att främja produktion och konsumtion av ekologiska livsmedel. Den nu aktuella utlysningen avser fyra nya åtgärder. En av dessa nya åtgärder är att stärka rådgivningen inom den ekologiska primärproduktionen.

Utlysningen sker inom ramen för den åtgärdsplan som regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att genomföra, i samråd med aktörer i livsmedelsbranschen. Ansökan ska ha kommit in till Jordbruksverket senast den 31 maj 2019.

Jordbruksverket fördelar pengarna mellan de här åtgärderna

• affärsutvecklingsprogram för livsmedelsföretag
• kalkyler för företag inom primärproduktion
• stärkt rådgivning inom primärproduktionen
• stärkt kommunikation ekobonde-konsument
• möjlig förlängning för år 2020 av pågående projekt som tidigare beviljats medel

Läs mer om utlysningen här: Jordbruksverket utlyser ytterligare 16 miljoner för att främja ekologisk mat

 

Fakta:

Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att genomföra "Åtgärdsplan för att öka produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel", som publicerats i Jordbruksverkets rapport 2018:16. Åtgärdsplanen är framtagen i bred samverkan mellan myndigheter, organisationer, föreningar och företag. Uppdraget är en del av den svenska livsmedelsstrategin och genomförandet av åtgärdsplanen ska främja regeringens mål på 30 procent ekologisk jordbruksareal och att 60 procent av den offentliga konsumtionen ska utgöras av ekologiska livsmedel 2030.