SLU-nyhet

Så ska vi använda skogen – vad säger Jaakko Jokinen, Pöyry Management Consulting?

Publicerad: 07 maj 2019

Efter en lång period när massabruk lagts på slaktbänken växer nu industrikapaciteten snabbare än skogstillgångarna runt Östersjön. Slaget om barrskogsfibern har börjat.

Norges skogsindustri minskar trots försök att vitalisera sektorn och en växande andel av virkesflödet når Sverige. Men Baltikum vill investera i egen skogsindustri och virket från Ryssland har minskat till en fjärdedel av tidigare flöden. I Finland går skogssektorn en ny vår till mötes, bl.a. med hjälp av kinesiska investerare.
– Under de senaste 10-15 åren har betydligt mer industrikapacitet lagts ned i Finland än i Sverige, säger Jaakko Jokinen vid Pöyry Management Consulting. Men om de kapacitetsökningar och nya bruk som planeras verkligen blir av, så närmar vi oss snabbt den svenska situationen.
Hans budskap är att en tajt fibermarknad kommer att balansera tillgång och efterfrågan på flera olika sätt.
– Främst genom strukturrationalisering. Virket blir tillgängligt för de mest värdeskapande produkterna, det är naturligt. Processerna blir energieffektivare och biprodukterna behövs inte för brukens interna energibehov. Så även om fibertillgången är tajtare finns det rum för nya investeringar.
– Dessutom finns en stor ointecknad potential i avverkningsrester och det kan tänkas att snabbt allt billigare vind- och solenergi frigör bioenergi. Så det är många rörliga delar i den här kalkylen, säger Jaakko Jokinen.
Ökad import då? Eftersom den nordiska skogsindustrin huvudsakligen är inriktad på barrvirke så har vi inte möjlighet att ersätta fibern med lövträd annat än på marginalen.
– I realiteten är vi främst hänvisade till virke från Östersjöregionen och vi kan självklart öka tillväxten i skogen. Men jag tror att många är förvånade över den snabba vändningen till en urstark konjunktur, när skogsindustrin under så lång tid nästan bara levererat dåliga nyheter. Det tar tid att ställa om till den nya situationen.

Fakta:

Den här texten är hämtad från Future Forests tidning Skog & framtid som publicerades i juni 2018.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation