SLU-nyhet

Lästips till dig som är plommonintresserad

Publicerad: 18 juni 2019
Färgfoto föreställande lila plommon på en gren.

Plommon är ett av våra traditionellt odlade fruktslag. En omtyckt frukt som odlats i Sverige sedan medeltiden – till en början på egen rot och sedan som ympad på grundstam. I Nationella genbanken bevaras plommon i många olika färger och former, och med olika mognadstider och smaker.

Hösten 2018 deltog Nationella genbanken i ett internationellt plommonmöte i Riga och nu finns artikeln "PLUM CULTIVARS IN SWEDEN: HISTORY AND CONSERVATION FOR FUTURE USE" att läsa i Proceedings of the Latvian Academy of Science, Section B. Ett lästips för dig som vill veta mer om plommonets odlingshistoria i Sverige och vilka mandatsorter som bevaras i genbanken. 


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se