SLU-nyhet

Ny avhandling om fiskodling i Kambodja

Publicerad: 14 juni 2019
Sorphea-dissertation-300px.jpg

Den 13 juni försvarade Sorphea Sen sin doktorsavhandling "Evaluation on brewery yeast and insect meal (black soldier fly and cricket meal) to replace trash fish in the diet for Asian seabass (Lates calcarifer) in Cambodia". Opponent var Professor David Little, från University of Stirling i Skottland, Storbritannien.

Syftet med detta arbete var att stötta arbetet med att skapa möjligheter till hållbar akvakultur i Kambodja genom att hitta lokala foderråvaror som kan användas istället för fiskmjöl vid odling av asiatisk havsabborre. Sorphea har utvärderat mikrobiellt protein (bryggerijäst) samt insektsmjöl (från svart soldatfluga och syrsor), dels deras näringsinnehåll och dels deras lämplighet som foder. Resultaten visar att både insektsmjöl från svart soldatfluga och från syrsor har potential att kunna ersätta fiskmjöl och skräpfisk som fodermedel till asiatisk havsabborre.

Sorpheas forskning har utförts i Kambodja på Marine Aquaculture Research and Development Centre.

 

Länk till avhandlingen (pdf)

 


Kontaktinformation

Anders Kiessling, professor
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
anders.kiessling@slu.se, 070-3919399

Torbjörn Lundh, professor
Institutionen för husdjurens utfodring och vård, avdelningen för enkelmagade djur, SLU
torbjorn.lundh@slu.se, 018-67 21 37

Sidansvarig: marie.liljeholm@slu.se