SLU-nyhet

Överproduktion, överkonsumtion och matsvinn

Publicerad: 24 juni 2019

I vår del av världen finns stor överproduktion, överkonsumtion och svinn av mat. Samtidigt är ett av FN:s hållbarhetsmål att utrota världens hunger. Det nya avsnittet av SLU Future Foods podcast ”Feeding your mind” handlar om den svåra vägen mot hållbar balans.

I vår del av världen konsumeras väldigt mycket mat genom att slängas. Vi sitter mitt i ett system som bygger på överproduktion och överkonsumtion, konstaterar forskaren Carl Yngfalk på SCORE, Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor. Är det kanske så att en del produkter faktiskt inte borde få finnas? Hör hans tankar om hur vi måste tänka och agera annorlunda än idag om vi ska nå hållbar matkonsumtion.

Forskaren Ingrid Strid med kollegor vid SLU har nyligen fördjupat sig i hur matsvinnet kan minskas, och presenterat tio goda råd till svenska beslutsfattare. Vad handlar de om?

SLU-forskaren Elisabeth von Essen forskar om hur mat påverkar vårt psykiska välmående och ser att unga människors förhållande till mat är annorlunda jämfört med äldres. Hon menar att ett lovande tecken inför framtiden är många ungas djupa engagemang för att ändra den ohållbara livsstil med överproduktion och överkonsumtion som stora delar av samhället fortfarande bygger på.

Det kan vara svårt nog att beräkna hur mycket mat som går åt i en vanlig familj – men hur gör man då när man ska laga mat till flera hundra? I podden intervjuas restaurangägare om hur de arbetar för att undvika matsvinn i storkök när de måste ha en överkapacitet, mat som ska räcka till de gäster som kan tänkas komma. Det finns ett mycket nära samband mellan ekonomi och hållbarhet.

Lyssna på avsnittet "Överproduktion, överkonsumtion och matsvinn"av SLU Future Foods podcast ”Feeding your mind”

Relaterade sidor: