SLU-nyhet

Konsumenter, GMO och hållbarhet - Mistra Biotech i Almedalen

Publicerad: 01 juli 2019

Har konsumenter några starka åsikter om mat som är genetiskt modifierad egentligen? Vet kunderna vad genetisk modifiering är, och skulle det spela någon roll vid butikshyllan? Och hur blev fritt från GMO ett försäljningsargument, när tekniken är säker och syftet ofta är att göra odlingen mer miljövänlig?

Under Almedalsveckan arrangerar Mistra Biotech två event. Om du inte har möjlighet att vara på plats kan du följa seminarierna via SLU:s Facebooksida.

 

Tisdag 2/7 Livepodd: Konsumenterna, maten och gentekniken
Har konsumenter några starka åsikter om mat som är genetiskt modifierad egentligen? Vet kunderna vad genetisk modifiering är, och skulle det spela någon roll vid butikshyllan? Hur kan man veta om konsumenter vill ha genmodifierade livsmedel när den valmöjligheten inte finns? Inspelning av podcasten Shaping our Food.

Medverkande:
Minna Hellman, Konsumentföreningen Stockholm
Carl Johan Lagerkvist, SLU Ekonomi
Lisa Beste och Anna Lehrman, Mistra Biotech

Onsdag 3/7 GMO hjärta EKO lika med sant?
Det enda som syns till av genetiskt modifierade organismer (GMO) i våra livsmedelsbutiker är märkningen ”GMO-fritt”. Hur blev fritt från GMO ett försäljningsargument, när tekniken är säker och syftet ofta är att göra odlingen mer miljövänlig? Kommer det att finnas ekologiska GM-grödor i framtiden?

Medverkande:
Carl-Johan Lagerkvist, SLU Ekonomi
Klara Fischer, SLU Stad och land
Lars Hällbom, tidigare KRAV
Minna Hellman, Konsumentföreningen Stockholm
Per Sandin, SLU Växtproduktionsekologi
Sara Sundquist, Livsmedelsföretagen
Anna Lehrman, moderator, Mistra Biotech

Relaterade sidor:


Kontaktinformation