SLU-nyhet

Rapport om regionala fodermedel

Publicerad: 30 augusti 2019
Smågrisar som ligger och bökar i vallfoder. Foto.

Projektet OK-Net EcoFeed har gett ut en kunskapssyntes med information om möjliga fodermedel till enkelmagade djur. I rapporten medverkar även medelhavsländer, vilket gör att det finns fler möjliga fodermedel rapporterade än i en annan rapport från samma projekt (länk längst ner på denna sidan). Exempel på detta är tomatensilage och ekollon.

Syntesen kan användas som ett uppslagsverk då det finns en beskrivning av varje fodermedel tillsammans med information om exempelvis vem det kan ges till, vad det kan ersätta och fodermedlets uthållighet. Syntesen innehåller även en genomgång av grisars respektive fjäderfäns näringsbehov. Vidare tar den upp småskaliga processtekniker samt utfodringsstrategier.

I rapporten dras slutsatsen att det finns två vägar att gå och att de kan kombineras. En väg är att utnyttja biprodukter och nya fodermedel, som marina eller raffinerade vallväxter. Den andra är att utfodra djuren mindre intensivt och då passar mer långsamväxande raser bättre. Mer kunskap behövs om näringsbehov hos alternativa raser, näringsvärden i de nya proteinkällorna och om olika kombinationer av raser och olika sammansättningar av foder. Ny småskalig teknik behöver utvecklas för gårdsproducerat foder.

Läsa mer om detta i Ekobrev från Jordbruksverket 

Gå direkt till EcoFeed rapporten

Fakta:

Det övergripande syftet med OK-Net EcoFeed är att hjälpa lantbrukare, uppfödare och den ekologiska foderindustrin att uppnå målet om 100% användning av ekologiskt och regionalt foder till enkelmagade djurslag, i synnerhet grisar, broilers, värphöns och föräldradjur till broilers och värphöns.


Kontaktinformation