SLU-nyhet

Epok beviljas medel för rådgivarfortbildning och internationell inspiration till FoU-dagarna

Publicerad: 19 augusti 2019

Jordbruksverket beviljade tidigare i somras stöd till sju pågående och 15 nya projekt. De pågående projekten får totalt 6,5 miljoner kronor och 9,3 miljoner kronor går till projekt som handlar om rådgivning, ekonomiska kalkyler och pedagogiska informationsåtgärder mellan bonde och konsument. EPOK beviljades medel för två projekt, ett projekt för att starta en fortbildningskurs för rådgivare inom ekologisk produktion och ett för att stärka FoU-dagarna 2020 med en internationell prägel

Det här var den tredje utlysningen inom ramen för den åtgärdsplan som regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att genomföra i samråd med aktörer i livsmedelsbranschen. Regeringens mål är att det 2030 i Sverige ska finnas 30 procent ekologisk jordbruksmark och att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska produkter.

Epok sökte och fick medel för två projekt som båda syftar till att stärka kompetensen inom ekologisk produktion på olika sätt. De högre utbildningar som rådgivare har som grund ger viktiga grundkunskaper för arbetet som rådgivare, men det finns behov av en mer specialiserad kompetens inom den ekologiska produktionens olika grenar för att stärka kvaliteten i rådgivningen. Det kan till exempel handla om samspelet mellan djurhållning och växtodling, eko-företagsekonomi, optimerad eko-utfodring, betesstrategier, eko-gödslingsrekommendationer, strategier för utevistelse etc.

Epok kommer därför i samverkan med bland annat Jordbruksverket och Hushållningssällskapet skapa en fortbildningskurs som riktar sig till rådgivare inom samtliga produktionsgrenar. Kursen är även öppen för angränsande yrkesgrupper som är viktiga för en stärkt rådgivning såsom de som arbetar inom certifieringsorgan, på länsstyrelser och naturbruksgymnasier. Niels Andrésen och Eva Salomon kommer vara kursledare i nära samarbete med Epok och kursen läggs upp som en distansutbildning med en digital plattform som kommunikationshjälpmedel. Avsikten är att kursen omfattar totalt cirka 15 dagars arbete och att merparten av kursen sker på distans i form av videoföreläsningar, hemuppgifter och ett projektarbete.

Det andra projektet som Epok sökt och fått medel för handlar om att få en internationell prägel och inspiration vid de dagar om forskning och utveckling som Jordbruksverket anordnar tillsammans med Epok, SLU Ekoforsk och Hushållningssällskapet varje år. Epok deltar i dag i flera internationella nätverk och genom att bjuda in ett antal inspirerande och namnkunniga gästföreläsare från andra länder både för föreläsningar och workshops till FoU-dagarna hoppas vi öka kompetensen hos deltagarna och bidra till ett kunskapsutbyte länder emellan.

Andra projekt som fått medel i denna utlysning handlar bland annat om kompetensutveckling inom områden som minskad klimatpåverkan, ekologisk vallfröproduktion, fjäderfä och potatis. Hela listan på beviljade projekt finns på Jordbruksverkets webbplats.