SLU-nyhet

Svampsjukdom har nått Latinamerika – hotar världens bananer

Publicerad: 16 augusti 2019

En skadesvamp som angriper bananer och orsakar en obotlig sjukdom har nu nått Latinamerika, den region som exporterar mest av den populära frukten. Det bekräftar den colombianska regeringen – som även utlyst nationellt nödläge.

– Den banansorten vi är vana vid nu kommer, om svampen sprider sig, vara ett minne blott, säger Jonathan Yuen, professor emeritus i växtpatologi vid institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi.

Svampsjukdomen vid namn Tropical Race 4, TR4, är en variant av den så kallade Panamasjukan som länge plågat bananodlare. Sjukdomen orsakas av skadesvamp som angriper odlingarna.

Läs hela artikeln på SVT nyheter.


Kontaktinformation

anna.berlin@slu.se, 018-671579

Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se