Hur ökar vi hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion?
Vilka åtgärder är möjliga för att öka hållbarheten i produktionen av mat och hur relaterar dessa åtgärder till olika dimensioner av hållbarhet? Det undersökte en grupp forskare vid Linköpings universitet och en av slutsatserna visar på behovet av mer kunskap kring klimatanpassning av jordbruket.
Forskarna bakom studien har sammanställt och analyserat befintlig forskning kring hållbarhet i relation till matproduktion. De har kompletterat litteraturstudien med intervjuer med olika intressenter i livsmedelskedjan. Resultaten visar på flera viktiga åtgärder och identifierar kunskapsluckor i befintlig forskning.
Studien fokuserar på fem olika dimensioner; klimatförändringar, miljö, djurvälfärd, spridning av smittsamma sjukdomar hos djur (epidemiologi) samt ekonomi. Många studier på ämnet fokuserar på en specifik dimension. Det riskerar att resultera i åtgärder som enbart är hållbara i ett visst perspektiv. Forskarna i denna studie vill komplettera kunskapsläget genom att undersöka hur olika dimensioner hänger samman och på så sätt identifiera åtgärder som är viktiga i relation till fler än en dimension.
Resultatet av studien visar på 21 åtgärder för ökad hållbarhet i livsmedelsproduktionen. Flera av dessa relaterar till primärproduktionen och rör till exempel ökad produktionseffektivitet och förbättrad hantering av näring, men även åtgärder i andra delar av värdekedjan lyfts fram, till exempel märkning av hållbar mat. Flera av åtgärderna verkar i synergi med varandra, till exempel kan åtgärder så som ökad energieffektivitet och minskat matsvinn har positiva effekter när det gäller dimensionerna klimatförändringar, miljö och ekonomi. Det finns dock åtgärder som bidrar positivt i en viss dimension men samtidigt innebär eftergifter i en annan. Studien pekar fram för allt på potentiella trade-offs mellan ekonomi och övriga dimensioner.
Flera kunskapsluckor noteras, bland annat menar forskargruppen att enbart ett fåtal studier undersöker djurvälfärd och sjukdomsspridning bland djur. Gruppen visar också på behovet av mer kunskap om klimatanpassning av matproduktionen och då fram för allt i relation till andra dimensioner så som till exempel djurvälfärd och ekonomi.
Maria Tunberg