SLU-nyhet

Att bygga en plattform för ungas deltagande – ett förändringsexperiment mellan medborgare och forskare

Publicerad: 23 september 2019

Media och politiker skildrar i all större utsträckning unga människor som viktiga aktörer när det gäller att ta itu med klimatförändringarna och bygga en hållbar framtid. SLU lanserar nu ett pilotprojekt där vi i samarbete med aktörer från Malmö Stad och civilsamhället bygger en plattform för ungas deltagande och sociala, kulturella och politiska processer som syftar till att ta itu med klimatförändringarna och bygga en hållbar framtid.

Det stora genomslag som Greta Thunberg fått som ung aktivist, och de nya nätverk av unga politiska aktörer och ledare som växer fram (t.ex. Earth Guardians och YOUNGO, ungdomsnätverket under FN:s klimatkonvention) är lovande exempel på ungas initiativrikedom och förmåga att påverka. Å andra sidan beskrivs deras möjligheter till handling och inflytande som i bästa fall marginella i forskningen om ungdomars deltagande i formella politiska processer (Percy-Smith 2015, Berghäll & Häkli 2011). Vi behöver alltså ta reda på mer om ungas faktiska möjligheter att skapa förändring och åstadkomma hållbara omställningar.

- Enligt de flesta prognoser påverkar det globala klimatet redan de lokala förhållandena också i Malmö, till exempel genom ökad nederbörd, värmeböljor och stigande havsnivåer. Som svar på detta har staden inlett ambitiösa projekt för att omforma stadslandskapet. Malmös parker, trottoarer och bostadsområden anpassas nu till ett föränderligt klimat för nuvarande och framtida invånares skull säger Frederik Aagaard Hagemann, forskningsassistent SLU Alnarp.

Men hur kommer framtidens urbana landskap och försörjningsmöjligheter att se ut enligt ungdomarna själva? Med undantag för ett fåtal exempel i nationella och globala medier vet vi relativt lite om detta. Syftet med forskningen är för det första att få en djupare förståelse för hur ungdomar ser på klimatförändringarna i sin vardag, och för det andra att bygga en experimentell plattform som kan ge dem större möjlighet att agera politiskt när det gäller att forma en hållbar urban framtid.

- Genom framgångsrika ”demokratiska experiment” med inspiration från aktionsforskningstraditionen vill vi ta reda på mer om vad ungdomar faktiskt har för tankar om den urbana framtiden i ett föränderligt klimat och hur deras möjligheter att omsätta de tankarna till handling ser ut, säger Frederik Aagaard Hagemann.

I Köpenhamn pågår redan flera aktionsforskningsprojekt där man arbetar med demokratiska experiment, exempelvis genom att engagera marginaliserade ungdomar i stadsförnyelse (Fra Viden til Velfærd: den goda ungdomen i Sydhavnen och Sjælør) eller experimentera med urbana naturallmänningar. Alla aktionsforskningsprojekten har det gemensamt att de involverar en rad aktörer från kommunerna och civilsamhället i syfte att skapa fria rum där medborgarna kan föreställa sig, och ta initiativ till att bygga, hållbara urbana framtidsscenarier. I dessa projekt är deltagandet omvänt: det är inte forskare och kommunala aktörer som engagerar medborgarna i institutionellt ledda projekt. Snarare är det forskarna som engageras i att stötta stadsinvånarna och deras drömmar och initiativ för en hållbar framtid.

Inom ramen för pilotprojektet kommer man tillsammans med utvalda aktörer från Malmö Stad och civilsamhället att bygga en samarbetsplattform, besöka två pågående ”demokratiska experiment” i Köpenhamn samt bjuda in invånare i Malmö stad mellan 12–17 år till en minikonferens om möjligheterna att engagera sig i klimatfrågan och byggandet av en hållbar urban framtid. Parallellt med detta ska forskningslaget och projektpartnerna ta fram ett förslag till ett mer storskaligt aktionsforskningsprojekt där plattformen tas i bruk.

Fakta:

Projektet har fått stödmedel från SLU Urban Futures.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation