SLU-nyhet

Åtta projekt om ekologisk produktion får medel från Jordbruksverket

Publicerad: 15 januari 2020

Åtta projekt får dela på nästan 3,7 miljoner kronor för 2020. Pengarna kommer från ett regeringsuppdrag som syftar till att uppfylla regerings mål och öka den ekologiska produktionen.

Av de åtta projekten handlar två om djurhållning, fyra om växtodling och två om grönsaker och bär. Niels Andresen, HIR Skåne och knuten till Epok ska ska undersöka hur betesintaget hos mjölkkor kan öka genom att komplettera den vanliga betesrotationen med stripbete av vall- och helsädesgrödor. Tre olika betestyper jämförs, vårsådd höstråg med italienskt rajgräs, en helsädesblandning samt en slåttervall i senare utvecklingsstadier. Katja Nilsson från SLU ska försöka minska kullstorleken i ekologisk smågrisproduktion genom inkorsning av faderras. Detta för att få fram grisar som är bättre lämpade för  ekologiska produktionssystem.

Inom ämnet växtodling finns flest projekt, Mariann Wikström från Agri Science Sweden ska begränsa jordburna sjukdomar som rotröta hos åkerbönor. Per Ståhl från Hushållningssällskapet ska undersöka effekterna av ett ny organiskt gödselmedel och växtbiostimulanten Physiolit i ekologisk spannmålsodling. Gunnar Backman på företaget Nordisk råvara ska fortsätta titta på effekterna av minskad jordbearbetning och möjligheterna till en ständigt bevuxen mark och Eva Edin från HS Konsult har fått medel för utveckla odlingsteknik för att producera bättre ekologiskt vallfrö.

För grönsaker och bär handlar ett projekt om dropp- och näringsbevattning och ett om ekologisk jordgubbsodling. Hushållningssällskapet Skåne ska testa om droppbevattning med biogödsel kan förbättra tillväxt och utveckling i blomkål. Detta är tredje steget i ett projekt om näringsbevattning med biogödsel. I projektets del 1 och 2 har Anita Gunnarsson på Hushållningssällskapet Skåne under sommaren 2019 tagit fram en biogödsel till droppbevattningskvalitet, samt genomfört två fältförsök i rajgräs och korn med olika tekniker för droppbevattning med biogödsel. I projektet om ekologisk jordgubbsodling undersöks appliceringsteknik och timing för behandling med olika preparat och växtskyddsstrategier mot trips och spinnkvalster. Projektet utförs av HIR Skåne och leds av Klara Löfkvist, även hon knuten till Epok.

Läs mer om projekten på Jordbruksverkets webbplats >