SLU-nyhet

Ny strategi och medel till dansk ekoforskning

Publicerad: 15 januari 2020

I höstas publicerades en ny strategi för forskning och utveckling inom ekologiskt lantbruk och ekologiska livsmedelssystem i Danmark. Därefter har 38 miljoner danska kronor avsatts för att genomföra forskning.

Med ett brett engagemang från företag, organisationer, konsumenter, myndigheter och olika forskningsmiljöer har danska ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystem) tagit fram en forsknings-och utvecklingsstrategi för ekosektorn. Strategin har sex fokusområden: Cirkulär bioekonomi, Klimat & Miljö, Biodiversitet, Hälsa och välfärd, Framtidens ekologiska konsument och Eko som levebröd. Strategin riktar in sig på centrala utmaningar och möjligheter som finns i ekologiskt lantbruk och ekologiska livsmedelssystem och syftar till att främja en marknadsdriven och konkurrenskraftig sektor, möta konsumenternas och samhällets förväntningar om sunda kvalitetslivsmedel, samt inte minst att bidra till hållbarhet och samhällsnytta.

I november avsattes, som en del i en satsning om 1,5 miljarder DKK till "grön forskning", 38 miljoner DKK specifikt till ekoforskningen. Forskningen i programmet ska utveckla en företagsinriktad och praktiknära kunskapsbas samt främja framtida tillväxt och trovärdighet. Insatsen ska stärka primärproduktion, vidareförädling samt avsättningsmöjligheter och efterfrågan genom att lösa konkreta kunskapsbehov, men också komma med förslag på visionära lösningar som sträcker sig in i framtiden.

Läs strategin här (på danska): Forsknings- og udviklingsstrategi 2019, inden for Økologisk jordbrug og fødevaresystemer

Sammanfattning av strategin (på danska): Sammendrag af Forsknings- og udviklingsstrategi 2019, inden for Økologisk jordbrug og fødevaresystemer


Kontaktinformation