SLU-nyhet

Ny forskning: Vi ska inte förvänta oss att hästar kan lära sig att lösa instrumentella uppgifter genom att observera människor

Publicerad: 31 januari 2020

Att hästar har förmåga att lära sig att exempelvis öppna boxdörren är det många hästägare som fått uppleva men hur lär de sig? Vissa studier föreslår att hästar kan lära sig genom att observera hur människor gör och härma deras beteende, ett så kallat ”do as I do” beteende. Dock är forskningsresultaten på området fortfarande tvetydiga, och det är därför viktigt att klarlägga om hästar verkligen kan detta eller inte eftersom det har betydelse för hästträning och välfärd.

I denna studie undersöktes om hästar kan lära att öppna en box med foder genom att trycka på en kontakt, efter att ha observerat en människa utföra uppgiften.

Studien fann ingen effekt av människlig demonstration vilket tyder på att hästarna inte lärde uppgiften vid att observera människan. Istället fant studiet också att hästar som inte lyckas med att öppna boxen visade mera beteende riktat mod människan vilket kan indikera motivation till att löse uppgiften, men det kan också peka på en frustration över att inte omedelbart kunna öppna boxen.

Trettio islandshästar ingick i försöket (tio på var nivå, A, B och C) och beteende och succés i att lösa uppgiften noterades. Hästar som observerade full människlig demonstration av uppgiften var emot förväntning inte mer succéfulle än hästar som så partial eller ingen demonstration. Hästar som inte lyckades att lösa uppgiften visade mer beteende riktat mot boxen men också mot människan jämfört med hästar som lösta uppgiften. Detta kan både indikera att hästarna var motiverade för att lösa uppgiften, men också att de kanske var frustrerade över inte omedelbart att kunna lösa den. Om denna beteende kanske är en förväntning om hjälp från människan förblir okänd, och studiet måste upprepas i ett större försök för att utreda beteendens bakgrund.