SLU-nyhet

Ny artikel om det ökade intresset för kålrot

Publicerad: 02 oktober 2020
Två nyskördade kålrötter av sorten 'Vintjärn' ligger på ett bord. Kålrötterna är svagt gulvita med grönt bladverk. Färgfoto.

I artikeln "Swedes in Sweden – the renaissance of a low-status crop" uppmärksammas det ökade intresset för kålroten.

Kålrot (Brassica napus Napobrassica-Gruppen) är en rotfrukt som tradionellt använts i svensk husmanskost, men länge ansetts lite trist och tråkig. Både i Sverige och i andra nordeuropeiska länder förknippas den med krigstids- och kristidskosthållning och under många år fästes inte särskilt stor uppmärksamhet vid den. Under de senaste åren har detta emellertid ändrats och efterfrågan på äldre sorter har ökat stort. Det ökade intresset är resultatet av insamling och dokumentation av äldre och lokalt odlade sorter och deras historia, men också av provodlingar av sorter, sensoriska tester och nya sätt att använda kålroten i matlagning. 

I artikeln identifieras fröproduktionen som en akilleshäl för större odling och användning av kålroten. När intresset och användningen nu ökar är det avgörande att fröproduktionen och mängden tillgängligt utsäde håller takten och att frö kan erbjudas, så att inte intresset avtar. 

Författare till artikeln är Agneta Börjeson från Pom/Röttle Natur & Kultur, Hans Naess vid Kålrotsakademien, Matti Leino från Stockholms universitet och Jens Weibull från Jordbruksverket.


Kontaktinformation

Jens Weibull, samordnare för Pom och nationell koordinator för växtgenetiska resurser

Växtregelenheten, Jordbruksverket

jens.weibull@jordbruksverket.se, 036-15 58 64.