SLU-nyhet

SLU-forskare får pris för artikel om näringsläckage till vatten

Publicerad: 19 oktober 2020
Reflektion av himmlen i en pöl på en åker. Foto.

En vetenskaplig artikel från SLU om hur ett klimatfenomen kan användas för att bedöma näringsläckage från åkermark till vatten har vunnit pris för bästa artikel 2019-2020. Priset delas ut av den vetenskapliga tidskriften Journal of Environmental Quality.

Artikeln får priset JEQ Best Paper Award för att ha ökat kunskapen om miljön, arbetets originalitet och att resultaten har kommunicerats på ett effektivt sätt. Även hur många som har citerat artikeln och hur många gånger den blivit nedladdad har spelat in i bedömningen.

Bakom artikeln står forskarna Barbro Ulén, Elisabet Lewan, Katarina Kyllmar, Maria Blomberg och Stefan Andersson från institutionen för Mark och Miljö vid SLU.

– Det är verkligen jätteroligt att vi får det här priset! Vi är själva väldigt nöjda med den här artikeln som visar hur beroende vi är av klimatet, säger Barbro Ulén.

Klimatfenomen avgör storleken på näringsläckaget

Nordatlantiska oscillationen är ett klimatfenomen som förekommer över Nordatlanten. Skillnader i klimatet från år till år i det nordatlantiska området beror på små fluktuationer i tryckskillnader. Det här fenomenet påverkar vinterklimatet i nordvästra Europa på ett avgörande sätt.

– I artikeln visar vi hur intensiteten i den nordatlantiska oscillationen, uttryckt som ett index, är avgörande för näringsläckaget från åkermark till vatten och även för vilka effekterna blir av åtgärder för att minska läckaget, berättar Barbro Ulén.

– En förutsättning för vårt arbete har varit de långa tidsserierna av data från miljöövervakningen i små jordbruksdominerade avrinningsområden (Typområden på jordbruksmark) och på enskilda jordbruksfält (Observationsfält på åkermark). Undersökningarna ger underlag för att hitta sambanden mellan klimat, jordars egenskaper, odlingen och näringsförluster, säger Katarina Kyllmar.

Fakta:

Tidskriften Journal of Environmental Quality är en internationellt inflytelserik tidskrift inom området mänsklig påverkan på vatten, mark och atmosfär som publicerar forskning med fokus på miljökvaliteten i naturliga- och jordbruksekosystem. Den ges ut av American Society of Agronomy, Crop Science Society of America och Soil Science Society of America.