Nyhet

Naturbaserade leklandskap för barn och unga

Publicerad: 26 november 2020
Flicka springer i naturen

Barns lek i naturen skiljer sig från barns lek i stadsmiljö. Genom att bättre förstå förutsättningarna för leken i naturen hoppas en grupp SLU-forskare kunna skapa nya områden för lek i städerna. I ett projekt tillsammans med Örebro kommun och landskapsarkitektföretaget Urbio utforskas begreppet lekotop i teori och praktik.

Avskalade och tillrättalagda platser utgör alltmer normen för barn och ungas utemiljöer. Fokus ligger ofta på standardiserade lekredskap och kontakten med omgivande landskap, flora och fauna i vardagen minskar. I projektet ”Naturbaserade leklandskap för barn och unga” är det istället naturmarken som blir utgångspunkt för anläggning och design av lekmiljö.

Forskare och praktiker samarbetar

En tvärvetenskaplig konstellation av forskare och praktiker arbetar nu med att utveckla naturbaserade lekmiljöer. I Örebro kommun pågår byggnation av leklandskap i naturen i samarbete med landskapsarkitekturföretaget Urbio. Projektet omfattar ett konkret, tekniskt arbetet med anläggning av växtbäddar och etablering av växter. Barn, praktiker och forskare samarbetar om hur själva leklandskapet ska designas. Här bidrar Urbio med skisser och kommunen står för de tekniska lösningarna och tillhandahåller mark. Det är även viktigt att skapa ekosystemtjänster ur ett hållbarhetsperspektiv.

Barns lek

Samtidigt följer forskarna redan nu barnens lek i landskapslaboratoriet på SLU Alnarp.
-Vi har förskolebarn som kommer och leker i landskapslaboratoriet här och vi har på så sätt testbäddar både i Örebro kommun och på SLU Alnarp, säger Fredrika Mårtensson, projektledare och forskare i miljöpsykologi vid institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi på SLU Alnarp.

Bred kompetens

Forskargruppen har tidigare samarbetat i flera olika projekt om lekotoper, där utgångspunkten är barns lek i naturmark, och hur man kan undersöka naturbaserade leklandskap. I gruppen finns bred kompetens inom miljöpsykologi, landskapsarkítektur, ekologi och växtdynamik.

Parallellt pågår forskning om hur leken utvecklas och hur själva leklandskapet ska utvecklas.

 

Fakta:

Lekotoper är ett begrepp som beskriver hållbara naturbaserade lekmiljöer med barnperspektiv som kombinerar lekvärden och naturvärden. Ett ledord för utformning av lekmiljö som tydliggör barns rätt att ta plats i staden och tillgodoser deras basala behov av lek, rörelse och naturkontakt och samtidigt leverera ekosystemtjänster.

Forskargruppen

Projektledare Fredrika Mårtensson, fredrika.martensson@slu.se

Koordinator Anna Litsmark, anna.litsmark@slu.se

Forskare Marcus Hedblom, marcus.hedblom@slu.se

Forskare Åsa Ode Sang, asa.sang@slu.se

Partner Örebro Stad Mimmi Beckman, mimmi.beckman@orebro.se

Partner Urbio Emma Simonsson, emma.simonsson@urbio.se