Upptäck fåglar i din närhet med SLU

Publicerad: 30 november 2020
Fågel fotad i snö med frö i näbben.

Svenska vinterfåglar är temat när SLU:s institution för vilt, fisk och miljö bjuder på kunskap varje dag fram till jul. En passande aktivitet i dessa tunga pandemitider ingår också för den som vill - fågelbingo.

Med start i morgon den 1 december och varje dag fram till jul finns möjlighet att lära sig om svenska vinterfåglar. Då startar nämligen Sveriges lantbruksuniversitet en julkalender där en ny fågelart presenteras varje dag.

Bilderna till fågelkalendern är fotograferade av naturfotografen och SLU-medarbetaren Jörgen Wiklund, som fotat fåglar i mer än 35 år.

– På vintern visar fåglarna upp sin vackraste dräkt. Då är fjädrarna i toppskick och fåglarna blir färgglada, säger Jörgen Wiklund.

Lyssna på fåglarnas läten

En stor del av fågelskådning handlar om att känna igen fåglars läten. Fågelbilderna i kalendern presenteras därför i en kort film tillsammans med fågelns sång och några korta rader kuriosa om arten.

Till varje film hör också ett inlägg med information om fågelns kännetecken, utbredning i Sverige och ibland tips på vidare läsning om aktuell forskning.

– Kalendern passar alla som är nyfikna på djur och natur! Du lär dig känna igen våra vanligaste vinterfåglar och för dig som är inbiten fågelfantast blir utmaningen att hitta rätt fågel på rätt dag i vår fågelbingo, säger Anne-Maarit Hekkala, forskare och ansvarig för kursen Skogens djur.

Sidansvarig: susanna.bergstrom@slu.se