SLU-nyhet

Nationella genbanken tecknar avtal med två nya lokala klonarkiv

Publicerad: 14 december 2020
Närbild av remontantrosen 'Selma Dahlberg'. I mitten av fotot syns den rosa rosen. Färgfoto.

Nu har Nationella genbanken skrivit avtal med två lokala klonarkiv till, det är Uppsala kommun och Uppsala botaniska trädgård. Båda organisationerna kommer att visa upp rosor som kommer från Uppland. Totalt finns det nu 23 lokala klonarkiv för köks- och prydnadsväxter.

Uppsala kommun kommer att visa upp några av Nationella genbankens rosor på två platser i staden, Valsätra och Ullåker. Rosorna kommer att planteras under 2020 och 2021.

Uppsala botaniska trädgård hjälper till och bevara rosor från genbanken ute på Linnés Hammarby. Dessa rosor finns redan planterade vid gården. 

De lokala klonarkiven är en viktig del av Nationella genbanken. De är genbankens ansikte ut mot allmänheten, här kan man se och läsa om de växter som bevaras. Varje klonarkiv visar upp växter från sin region tex på Capellagården bevaras de öländska växterna och på Julita gård och museer finns de växterna som kommer från Södermanland. Men de har också en mycket viktig uppgift att vara en säkerhetskopia mot de växterna som bevaras i genbanken på Alnarp. Det är levade växter som odlas och allt kan hända, därför behövs en dubblett av växterna på annan ort.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se