SLU-nyhet

Efterlysning: Vad åt du Corona-julen 2020?

Publicerad: 15 december 2020
Röda kulor, dekorationer och festliga glas på ett bord. Foto.

Julfirandet kommer för många svenskar att bli väldigt annorlunda i år, när släkt och vänner inte kan samlas på samma sätt som vanligt. Kommer det även att påverka vad som ställs fram på julbordet? Hjälp forskningen att dokumentera Corona-julen för framtiden och skicka in berättelser om hur julmåltiderna blev i din familj i år.

Som ett led i att förstå hur en pandemi påverkar människors traditionsfirande kommer Richard Tellström, etnolog och matkulturforskare, att titta närmare på vad som händer med julmaten i år. Det görs i formen medborgarforskning, där alla som vill har möjlighet att bidra till forskningsprojektet med sina egna iakttagelser och reflektioner. Bidragen kommer att bli underlag för kommande forskningsansökningar om hur Corona-pandemin påverkat matkulturen

Vill du bidra och berätta hur julmåltiderna blev i din familj i år? Hur påverkade Corona-restriktionerna att inte alla som brukar komma med maträtter till julbordet dök upp på julfirandet? Ströks några traditionella maträtter? Vilken rätt visade sig vara bärare av julens essens? Eller åkte all julmat ut till förmån för en festligare tre-rätters-måltid? Blev det skaldjursfrossa och champagne istället för traditionella julrätter? Och hur kändes det för den eller de personer i familjen som normalt är traditionsbärare av släktens julrätter? Var det en sorg att inte få ordna det vanliga familjekalaset till jul, eller kanske tvärtom en lättnad?

Skicka en kortare eller längre berättelse till Richard Tellström via e-post till richard.tellstrom@slu.se. Vi kommer att återrapportera om initiativet med en julmatsartikel på hemsidan för SLU Future Food längre fram i vår. Alla insända bidrag avidentifieras så det kommer inte gå att känna enskilda personer. Vill du skicka med bilder som får publiceras i forskningsartiklar är det också mycket välkommet. Det går bra att skicka in svar fram till den 31 januari 2021.

Fakta:

Om Richard Tellström

Richard Tellström är etnolog och docent i måltidskunskap. Han är bland annat känd för sin medverkan som sakkunnig i TV-programmen Historieätarna och Hundra år till julafton, och som sommarpratare i Sveriges Radio 2017. Han är för närvarande knuten till både SLU Future Food och Stockholms universitet och är även en frekvent skribent och föreläsare inom området matkultur.

Relaterade sidor:
Sidansvarig: futurefood@slu.se