SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: ”Ja! Eller nej förresten” – hur en hel bransch bytte fot om GMO

Publicerad: 10 februari 2020
Konserver med den genmodifierade tomaten Flavr Savr

I början av 1990-talet var livsmedelsbranschen generellt optimistisk till gentekniken, men sedan hände något som gjorde att många fick kalla fötter. Välkommen till ett nytt avsnitt av Shaping our food, där vi pratar om hur livsmedelsföretagen i Norden reagerade när de genetiskt modifierade råvarorna knackade på dörren, och varför de tillslut valde att inte saluföra dessa.

På våren 1996 startade forskaren Bo Ekstrand nätverket ”Modern genteknik vid livsmedelsproduktion”. Han arbetade på Institutet för livsmedel och bioteknik, och syftet med nätverket var att ge livsmedelsföretagen i Norden ett forum för diskussioner kring hur man skulle spåra, märka, analysera och eventuellt marknadsföra genetiskt modifierade livsmedel. Livsmedelsbranschen, som först varit optimistisk inför möjligheterna med genteknik, hade börjat oroa sig för konsumenternas reaktioner på de nya produkterna. På den tiden fanns det ännu inte någon lagstiftning att hålla sig till vad gäller märkning och spårning av GMO.

I det här avsnittet träffar vi Bo Ekstrand och får vi höra hur livsmedelsindustrin i Norden reagerade på de nya genetiskt modifierade råvarorna som började komma i mitten av 1990-talet. Varför valde man att inte saluföra GMO? Och hur tror Bo Ekstrand att det blir med gentekniken i livsmedelsproduktionen i framtiden? Lyssna på avsnitt 17 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.