SLU-nyhet

Fladdermöss i Uppsala kartläggs med frivilliga insatser

Publicerad: 26 maj 2020
Närbild på en dvärgpipistrell.

En fladdermuskurs och medborgarforskning om vilda djur i omgivningen är några delar av forskningsprojektet Träffa dina vilda grannar, som pågår på SLU i Uppsala och Umeå. Med hjälp av medborgarforskning ska man ta reda på om fladdermöss är bra indikatorer på hur väl Uppsalas gröna infrastruktur fungerar.

I forskningsprojektet Träffa dina vilda grannar har allmänheten chans att vara med och samla värdefull kunskap. Det består at tre delar: dels undersöker forskarna tillsammans med invånare i Umeå kommun vilka vilda djur som finns i omgivningen. Dels kommer man på två ställen, Uppsala och Umeå, att kunna låna fladdermusdetektorer, för att hjälpa forskarna att kartlägga förekomsten av fladdermöss.

Kartlägger fladdermöss

Nu har allmänheten chans att medverka i en undersökning för att förbättra kunskapsläget, genom att hjälpa till att inventera fladdermöss i både Uppsala och Umeå.

Johnny de Jong, fladdermusexpert vid SLU Centrum för biologisk mångfald, är ansvarig för den delen av projektet som handlar om att samla in kunskap om Uppsalas fladdermöss. Det görs genom att en grupp människor först går en kurs och därefter får låna hem en fladdermusdetektor under två veckor. Johnny går igenom artbestämning av några arter som ska inventeras inne i Uppsalas tätort. Sedan få man återrapportera fynden till forskningsprojektet.
- Vi hoppas kunna kartlägga de här arterna av fladdermus med hjälp av deltagarna, för att se hur den gröna infrastrukturen fungerar i Uppsala. Hypotesen är att dessa arter är bra indikatorer på fungerande grön infrastruktur – det vill säga grönområden som är länkade till varandra så att de utgör bra habitat för djur.

Om dessa fladdermusarter visar sig vara lämpliga indikatorer, kommer man gå vidare med kartläggning av Uppsalas gröna infrastruktur. Johnny kan tänka sig att Botaniska trädgården till exempel visar sig inte vara så bra i detta avseende, medan stadsskogen kan visa bättre resultat.
- Men det återstår att ta reda på – det ska bli intressant att se vad detta försök ger, säger Johnny de Jong.

En fjärdedel av alla däggdjursarter är fladdermöss, och i Uppland har 14 arter påträffats. Alla arter har ett starkt skydd, men de flesta är sällsynta och rödlistade. Kunskaperna om arternas utbredning och förekomst är bristfälliga, särskilt i tätortsnära områden.

Forskningsprojekt om urbanisering

I projektet Träffa dina vilda grannar vill man studera hur urbanisering förändrar sammansättningen av däggdjur och hur människors attityder gentemot dessa däggdjur förändras. Projektet är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå kommun och Svenska jägareförbundet. Syftet är att genom medborgarforskning lära sig mer om vilda djur i Umeå kommun och om invånarnas attityder till dessa.
I projektets första del har ca 50 medborgarforskare i och runt omkring Umeå har under hösten haft viltkameror uppsatta i sin trädgård för att studera vilka djur som bor och rör sig runt dem. När nånting rör sig framför kameran så tar den flera bilder och när det är mörkt så använder kameran infraröd blixt.


Kursen, som redan är fulltecknad, går den 23 juni med start kl 20:00.
Läs mer om fladdermuskursen i Uppsala:

https://www.slu.se/institutioner/vilt-fisk-miljo/traffa-dina-vilda-grannar/fladdermusprojektet-uppsala/

Läs mer om projektet Träffa dina vilda grannar: www.slu.se/vildagrannar


Kontaktinformation