SLU-nyhet

Ekonomiska konsekvenser är en avgörande faktor för risodlares sena övergång till ekologiskt jordbruk

Publicerad: 02 september 2020
Risfält i Taiwan, berg i bakgrunden.

En studie på taiwanesiska risodlare visar att bytet från konventionellt till ekologiskt medför en rad ekonomiska konsekvenser för jordbrukaren. Studien belyser särskilt skillnaden i konsekvenser mellan de som är tidiga respektive sena i övergången.

De ekonomiska konsekvenserna av att byta till ekologiskt risodling samt den ursprungliga anledningen till skiftet undersöks i studien ”Do first-movers in the organic market stand to gain? Implications for promoting cleaner production alternatives”. Syftet med studien är att kartlägga skillnaderna mellan de som tidigt, i förhållande till majoriteten, anammar ekologiskt jordbruk (så kallade early adopters) jämtemot de som ansluter i ett senare skede (så kallade late adopters). Studien visar bland annat på att de som tidigt går över till ekologiskt jordbruk gör det för att de har en positiv inställning till och aktivt söker ny information kring jordbruk samt dess effekt på hälsa och miljö. De som istället är senare på bollen har större ekonomisk oro och avvaktar med övergången. Resultaten visar också att de som tidigt går över till ekologiskt jordbruk är troligare att hålla fast vid den nya inriktningen, medan de som tillhör den senare gruppen riskerar att i högre grad att återgå till konventionellt jordbruk om de möter ekonomiska utmaningar.

Vad gäller de ekonomiska konsekvenserna för risodlarna visar studien att skiftet medför ett negativt ekonomiskt utfall både för de som går över i ett tidigt skede och de som ansluter senare, där det är något större för de som går över tidigt. Anledningen är bland annat den låga prispremien som ges för ekologiskt ris och att den tillsammans med subventionerna inte täcker upp för de högre kostnaderna det ekologiska jordbruket för med sig. De negativa ekonomiska utfallen för de ekologiska risodlarna visar på den stora betydelsen som prispremien har på lönsamheten samt att den idag inte täcker kostnaderna för övergången.

Forskarna bakom studien menar att ökad informationsspridning och medvetande kring ekologiskt jordbruk samt hälsa- och miljöfrågor kan bidra till att främja utvecklingen av det ekologiska jordbruket och minska risken att risodlarna skiftar tillbaka till konventionell odling. Trots att subventioner tillsammans med prispremien inte täcker alla de extra kostnader ekologiskt jordbruk innebär för de taiwanesiska risodlarna, visar studien på att subventionerna är en viktig parameter vid en övergång till ekologiskt jordbruk. Författarna menar också att jordbrukarnas uttalade oro kring högre kostnader och lägre lönsamhet visar på vikten av att, genom politiska initiativ så som sänkta kostnader för ekologisk gödsel, främja en ökad övergång till ekologiskt jordbruk.

Maria Tunberg