Fakta:
Pressmeddelandet från Näringsdepartementet
SLU Grogrund
SLU Grogrund är ett virtuellt kompetenscentrum för växtförädling av livsmedelsgrödor som startade 2018, en satsning inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.
Ett av förslagen som läggs fram i budgetpropositionen för 2021 är en permanent nivåökning av medel om fem miljoner per år till SLU Grogrund – centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor.
- Vi välkomnar naturligtvis detta besked. En långsiktigt säkerställd finansiering för SLU Grogrund är en förutsättning för att vi ska kunna arbeta mot målet att det ska finnas fler och bättre grödor och växtsorter för en ökad och stärkt hållbar svensk livsmedelsproduktion. Inom SLU Grogrund arbetar akademi och näringsliv tätt tillsammans för att uppnå detta mål och inom tio år är jag säker på att vi gjort skillnad på middagstallriken, säger Eva Johansson, programchef för SLU Grogrund.
I pressmeddelandet från näringsdepartementet konstateras att en inhemsk växtförädling lägger grunden för framtidens jordbruk i Sverige. I budgetpropositionen står det att läsa följande om SLU Grogrund och andra satsningar:
[A]lla har på ett väsentligt sätt ökat samverkan och samarbete såväl inom näringens olika sektorer som mellan forskningsfinansiärer, forskare och näringen. Detta avspeglas bl.a. i den samsyn som formuleras om vilka forskningsutmaningar som behöver belysas. Både forskning och samverkan är långsiktiga processer vars resultat ses över längre tid. Regeringen anser att satsningarna lägger stabila strukturer för ökad samverkan och möjliggör synergier mellan aktörer.
- Vi är glada över att resultatet av allt det arbete som lagts ner under SLU Grogrunds inledande år nu syns och uppmärksammas i budgetpropositionen. Vi har alla anledning att vara stolta. Bättre samverkan mellan akademi och näringsliv är bara början; vårt arbete kommer på sikt att leda till ny svenskproducerad mat på middagsbordet. Inom området proteingrödor och potentiella proteingrödor för mänsklig konsumtion bedriver vi växtförädlingsprojekt om bland annat åkerböna och raps. Inom det området har vi också ett nytt spännande projekt på gång, mer information kommer, säger Eva Johansson.
I dagsläget bedriver SLU Grogrund ett femtontal projekt om bland annat vetesorter som tål klimatförändringar bättre, framtida svenska cideräpplen - som inte finns idag - och utveckling av stärkelsepotatissorter. Det finns även projekt som berör vallodling för djurfoder, till exempel fokuserar ett av projekten på att ta fram rödklöversorter som har hög motståndskraft mot klöverröta. Projekt med fokus på metod- och teknikutveckling tillhör också projektportföljen.
I nuläget avsätts tjugo miljoner per år i basanslag för SLU Grogrund. Tillsammans med den särskilda satsning som gjorts inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin på tio miljoner per år under åren 2021-2025 innebär de fem föreslagna tillkommande miljonerna att satsningen på SLU Grogrund totalt blir trettiofem miljoner kronor per år. Utöver de medel som avsätts i riksdagens budget tillkommer också andra satsningar från företag och universitet, inom ramen för SLU Grogrunds projekt.
Pressmeddelandet från Näringsdepartementet
SLU Grogrund
SLU Grogrund är ett virtuellt kompetenscentrum för växtförädling av livsmedelsgrödor som startade 2018, en satsning inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.
Eva Johansson, Professor
Institutionen för växtförädling, SLU
eva.johansson@slu.se, 040-41 55 62