SLU-nyhet

Miljöövervakningen missar algtoxiner i Östersjön

Publicerad: 21 september 2020
Vid algblomningar i Östersjön frigörs algtoxiner. Foto: Elin Dahlgren.

Fisken i Östersjön mår sämre, trots att många av de klassiska miljögifterna minskar. Forskning visar att algtoxiner är vanligt förekommande i Östersjöns fiskar, och exponering kan leda till allvarliga biologiska effekter. I en nyligen publicerad sammanställning om kunskapsläget för algtoxiner i Östersjön konstaterar författarna att det finns stora luckor i miljöövervakningen. Det är i samband med topparna (maxkoncentrationerna) av algtoxiner under högsommaren som halter i fisken, och eventuella effekter av dessa, bör undersökas.

För att förstå vad som ligger bakom den försämrade hälsostatusen hos kustlevande fisk i Östersjön bör man titta närmare på hur fisken exponeras för de giftiga ämnen som utsöndras från alger och bakterier. En sammanställning över tillgängliga data från miljöövervakningen gällande algtoxiner och effekter på fisk visar emellertid att det är svårt att säga något om hur fiskens hälsa påverkas av exponering för algtoxiner. Tillgången på data är låg och saknar kontinuitet.

-Forskningsmässigt är kunskapsläget högre och det finns goda möjligheter till att identifiera kunskapsluckor och behov, säger Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist på institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

Insamlingen av fisk inom nationell miljöövervakning sker nästan uteslutande på hösten. Det passar inte för analys av algtoxiner med koncentrationstoppar under högsommaren. I fisk bryts algtoxiner ned fort och i en höstfångad abborre kan halter vara svåra att mäta, även om de några veckor tidigare var höga.

-Även en kortvarig exponering av höga halter algtoxiner, kan påverka fiskhälsan. Det vore bra om det skapas förutsättningar för att inkludera algtoxiner, halter och effekter inom miljöövervakningen, säger Elin Dahlgren.

Läs sammanställningen Aqua reports 2020:11 Algtoxiner i Östersjön - En syntes