SLU-nyhet

Svamparnas hemliga liv

Publicerad: 16 september 2020
Två Karljohansvampar i skogsmark. Foto.

På en vanlig svamputflykt går vi förbi de flesta svampar och den stora massan finns dold under fötterna. Men de okända och osynliga har skogens liv i sina långfingrade händer. Nära hälften av det kol som lagras i skogsmarken finns i svamparna och efter en avverkning ändras allting snabbt. Professor Anders Dahlberg från SLU har gått på svampexkursion med tidningen Sveriges Natur.

Septemberskogen på Billingen utanför Skövde luktar kylig vitmossa. Men svampforskaren Anders Dahlberg tvekar inte, han lägger sig raklång under träden för att ikläda sig rollen som granens rothår. Försöker att få sina två meters längd att se ut som 0,2 millimeter.

− Ett rothår är bara en enda cell, så jag kan inte bli längre. Jag kommer bara åt näring och vatten precis framför mig. Hur gör jag för att komma åt allt som finns där borta? säger han och pekar på en tuva längre bort.

Här har granroten två alternativ, förklarar Anders Dahlberg, fortfarande liggande i kallfuktig mossa.

Fortsätt läsa Anna Frosters artikel om Svamparnas hemliga liv i tidiningen Sveriges Natur


Kontaktinformation

Anders.Dahlberg@slu.se, 018-67 15 98, 0703-50 27 45