SLU-nyhet

Vi söker postdoktor i skoglig fjärranalys

Publicerad: 18 januari 2021
Ett skogslandskap färgsatt efter höjd. Bild.

Är du intresserad av att arbeta med metoder för trädslagsklassning med hjälp av flygburen laserskanning och satellitbilder. Då kan den här tjänsten vara något för dig.

Flygburen laserskanning har blivit en viktig teknik för att samla in information om stora skogsområden, vilket är ett viktigt steg mot digitalisering för ett effektivt och miljövänligt skogsbruk. Allt mera avancerade sensorer utvecklas nu som kommer att kunna användas för att ta fram 3D-information om skogen. Vi söker en postdoktor till ett samarbetsprojekt mellan SLU och Stora Ensos Skogsdivision. Projektet ingår i en större forskningssatsning mellan SLU och Stora Enso med syfte att utveckla ett variationsrikt framtida skogsbruk (se https://www.slu.se/en/storaenso-collab). Du kommer att arbeta med metoder för trädslagsklassning med hjälp av multi-spektral flygburen laserskanning och multi-temporala och multi-spektrala satellitbilder. Bland uppgifterna ingår också att skatta virkesutbyten genom att använda data från skördare som referens. Forskningen kommer att ske i samarbete med forskare från Geodatacentralen i Finland (FGI).

Vi söker dig som har har en doktorsexamen inom ett för skoglig fjärranalys relevant ämnesområde. Kunskaper i ämnen som numerisk programmering, signalbehandling, och statistik är önskvärda. Dessutom är det en fördel om du har erfarenheter inom följande områden: spektral fjärranalys, bearbetning av laserskannerdata, maskininlärning och fjärranalystillämpningar inom nordiskt skogsbruk. Du bör kunna ta egna initiativ och arbeta både självständigt och i grupp. Du bör även ha goda kommunikativa färdigheter.

Välkommen med din ansökan senast den 2021-02-15.