SLU-nyhet

Nytt SLF-projekt: Samodling för mer hållbar rapsodling

Publicerad: 17 december 2021

Georg Carlsson beviljades i veckan medel från SLF för ett treårigt projekt där forskare från olika SLU-institutioner och HS konsult ska studera samodling mellan höstraps och baljväxter. Raps är en viktig gröda i det svenska jordbruket, som generellt genererar god lönsamhet. Raps är dock känslig för angrepp av bland annat sniglar, svampsjukdomar och olika skadeinsekter, och kräver stora insatser i form av gödsling och ogräsbekämpning för att ge hög skörd.

- I projektet ska vi testa att samodla höstraps med frostkänsliga baljväxter, som dör under vintern, och med övervintrande höståkerböna och höstärt som skördas tillsammans med rapsen, säger Georg Carlsson.

De olika samodlingskombinationerna kommer att utvärderas med avseende på grödornas avkastning, förekomst av ogräs och skadegörare och kväveanvändning. Resultaten väntas bli vägledande i utvecklingen av mer hållbar rapsodling ur två perspektiv: mindre beroende av gödsel och bekämpningsmedel än den intensiva konventionella odlingen och mer odlingssäker än dagens ekologiska rapsodling.

Fakta:

Projektgruppen består av:

Professor Georg Carlsson (huvudsökande), BT

Forskare Raj Chongtham, BT

Docent Ola Lundin, inst. för ekologi

Docent Hanna Friberg, inst. för skoglig mykologi och växtpatologi

Docent Mattias Larsson, inst. för växtskyddsbiologi

Professor Peter Anderson, inst. för växtskyddsbiologi

Docent Ann-Charlotte Wallenhammar, HS konsult AB.