SLU-nyhet

Regnbågslax odlad på insekter smakade bra

Publicerad: 09 december 2021
Små bitar lax på en vit tallrik. Foto.

Hur smakar egentligen lax som är uppfödd på andra fodermedel än de man vanligen brukar använda? Går det att kombinera miljövänlig produktion med god smak och bra textur?

Anders Kiessling, Åsa Öström och Johan Swahn gästade årets julmingel på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan för att berätta om det gemensamma forskningsprojektet om grön lax - en odlad regnbågslax som främst utfodrats med insekter som fötts upp på matsvinn.Dessutom anordnades ett smaktest för de 50 deltagarna. Det visade sig att den gröna laxen inte bara har miljöfördelar, den är även väldigt god!

Målet för forskningsprojektet Fem ton fisk i disk är att fisken inte ska äta mat som människor kan äta och att i stort sett alla ingredienser ska vara svenska. 

Läs hela artikeln om smaktestet


Kontaktinformation