SLU-nyhet

Viltet bestämmer trädslagssammansättningen

Publicerad: 02 december 2021
An example plot

Mostarin Ara visar i en ny vetenskaplig artikel hur ungskogarnas sammansättning påverkas av skador, framför allt betesskador, under föryngrings- och röjningsstadierna. Materialet bygger på fyra års data från den landsomfattande viltbetesinventeringen Äbin.

Materialet bygger på fyra års data från den landsomfattande viltbetesinventeringen Äbin, med analyser av totalt 148 000 provytor i 33 000 bestånd. Tallen påverkas mest av skadorna. I hela landet var det bara en tredjedel av tallföryngringarna som hade mer än 1500 tallstammar per hektar i ungskogsfasen. Granen var mindre drabbad av skador, här lyckades 60 % i södra Sverige och 48 % i norra Sverige nå upp till 1500 granstammar per hektar. I studien har det antagits att hälften av de skadade stammarna kommer att utvecklas till framtida träd. Skulle enbart oskadade träd räknas som framtidsstammar kommer det nästan inte att finnas några talldominerade skogar i södra Sverige. Eftersom de skadade och döda träden ersätts av naturligt föryngrade träd, kommer många av framtidens skogar att bli löv- och barrblandskogar i stället för trädslagsrena barrskogar.

Läs mer i:

Ara m.fl. 2021. Regeneration failure of Scots pine changes the species composition of young forests. Scandinavian Journal of Forest Research (ahead-of-print).


Kontaktinformation