Kontaktinformation
Institutionen för ekologi, S, Enheten för viltekologi
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Toppredatorer som stora rovdjur kan genom sin påverkan på bytesdjur, ofta växtätare, även påverka andra delar av ekosystemet. Till exempel minskat betestryck på vegetationen. Men någon sådan effekt hittade inte SLU och SkogForsk i en aktuell studie som sammanfattas i det senaste numret av Fakta Skog.
I studien undersöktes om nivån av älgbetesskador inom vargrevir i Sverige skiljde sig ifrån nivån i områden där varg saknas. Resultatet visade att betesskadorna var något högre inom än utanför vargrevir. En tänkbar förklaring till detta kan vara att vargarna väljer revir med god tillgång på älg. Eftersom Sveriges älgpopulation till största delen kontrolleras av människan genom jakt, kan det också bero på ett medvetet minskat jakttryck i områden med varg.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen