SLU-nyhet

Nytt utbildningsmaterial för att förbättra lammköttskvaliteten

Publicerad: 10 februari 2021
Illustration: Projektet lammlyftets logotyp.

I projektet "Lammlyftet" har man tidigare tagit fram en svensk standard för lammköttskvalitet, Meat Standard Sweden lamm (MSS lamm) och nu följer man upp med ett utbildningsmaterial för att öka kunskapen om hur olika faktorer påverkar köttkvaliteten. I detta samarbetsprojektet deltar bl.a. forskare från institutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara.

Projektet Lammlyftet startade 2017 och är ett innovationsprojekt inom EIP-Agri, med mål att sälja betydligt mycket mer svenskt lammkött och öka lönsamheten för Sveriges lammproducenter. Med utgångspunkt i den stora potential som finns för svenskt lammkött tittar branschen på hur man kan göra något för att öka kvaliteten på det svenska lammköttet. 

Inom projektet har man tidigare tagit fram en svensk standard för lammköttskvalitet; Meat Standard Sweden lamm (MSS lamm). Standarden innehåller parametrar som påverkar kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet. Kopplat till standarden finns även ett utbildningsmaterial som är framtaget för att öka kunskapen om hur olika faktorer påverkar köttkvaliteten. Utbildningsmaterialet är webbaserat och öppet för alla som vill ta del av det. Man hittar utbildningsmaterialet via denna länk: https://slu-se.instructure.com/courses/1985.

Bild: EU-logo.