SLU-nyhet

Christian hjälper kor att hitta den perfekta partnern

Publicerad: 12 mars 2021
En man med tre kor på en äng i solsken. Foto.

Christian Bengtsson är en av SLU:s industridoktorander inom livsmedel i projektet LivsID. Nu har han kommit halvvägs i sitt doktorandprojekt som handlar om att avla kor med hjälp av DNA-information.

Christian är uppvuxen på en gård med mjölkkor och har således alltid haft ett stort intresse för kor. Han är anställd hos VikingGenetics och är doktorand på SLU inom LivsID-programmet. VikingGenetics är ett företag som arbetar med innovativ avel för friska och problemfria djur som kräver liten antibiotikaanvändning, samtidigt som en god mjölkavkastning är i fokus.

Tinder för kor – att matcha ihop kon med den optimala tjuren

Med sitt doktorandprojekt vill Christian förbättra avel på besättningsnivå genom att ta hänsyn till DNA-information. Idag är det billigt at ta fram DNA-information från enskilda individer och den informationen kan sedan användas för att välja ut de bästa djuren. En annan fördel är att genetiska defekter och inavel kan undvikas på ett bättre sätt.

– Med hjälp av den här tekniken vill vi förbättra den enskilda kons produktivitet och öka lönsamheten i mjölk- och nötköttsproduktionen, berättar Christian.

Genomiska avelsvärden fungerar i praktiken

Christian har redan publicerat en artikel i tidskriften Journal of Dairy Science och arbetar på sin andra artikel om genomisk avel och monogena egenskaper hos nordiska röda koraser. I den tredje artikeln ska Christian även titta på raserna Jersey och Holstein. Monogena egenskaper innebär att egenskapen som ska nedärvas bara påverkas av en eller ett fåtal gener, såsom vissa defekter och hornlöshet.

– Det har varit mycket arbete med att analysera alla data, men vi hoppas på att få ut den andra artikeln under året. Att vara doktorand är en bergochdalbana där problem uppstår hela tiden som behöver lösas. Som tur är har jag bra handledare, både på SLU och VikingGenetics, som hjälper mig. Det är väldigt roligt att vi har kunnat visa att genomiska avelsvärden fungerar i praktiken!

Vilka kommer dra nytta av resultaten i projektet?

– Förhoppningen är så klart att våra svenska lantbrukare ska få nytta av forskningsresultaten och bättre kunna använda sig av den genomiska informationen man får med ett genomiskt test. Dessutom hoppas jag även att min forskning kan bidra till något nytt inom forskarvärlden. När jag har disputerat skulle jag gärna jobba kvar på VikingGenetics och fortsätta ha en nära kontakt med universitetsvärlden.

Att doktorera i pandemitid

Har pandemin påverkat projektet?

  • Projektet flyter på enligt planen. Det är såklart speciellt att göra det mesta av forskningen hemifrån på grund av pandemin, men jag har turen att kunna göra all min forskning digitalt.

Agronom med intresse för matematik

– Jag pluggade till agronom med start 2011 där jag fick upp ögonen för avel. Jag gillar matematik och avel innebär mycket av den varan. Sedan har aveln följt mig genom karriären.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Nu hänger jag mycket med min dotter som föddes i december. Annars gillar jag att spela golf och träna på gym.

Fakta:

LivsID är ett industridoktorandprogram som ägnar sig åt forskning och utbildning inom livsmedelsrelaterade ämnen. Programmet involverar nio företag och sju avdelningar vid SLU. Industridoktoranderna är anställda hos det företag där projektet har sin hemvist och ägnar sig åt tillämpad forskning inom livsmedel. Genom LivsIDs aktiviteter interagerar de också med varandra och skapar ett nätverk mellan akademi och företag.

Programmet initierades med stöd av regeringen som en del av den nationella livsmedelsstrategin. Programmet startade under hösten 2018 med initialt 10 projekt. Ytterligare ett projekt är associerat. LivsID pågår i Alnarp, Umeå och Uppsala.

Läs mer om LivsID här.


Kontaktinformation

Porträttfoto av en man inomhus. Foto.

Christian Bengtsson
Industridoktorand på VikingGenetics och SLU
ChBen@VikingGenetics.com