SLU-nyhet

Någon måste vilja för att kunna

Publicerad: 13 april 2021
Amanda Andersson, projektassisten KCF

KCF ANALYS
Tema ledarskap

Varför gör inte företagaren det rådgivaren säger? Varför gör inte personalen det chefen säger? Varför når vi inte målen? Varför går förändring så långsamt?
Sanningen är den att utvecklingen aldrig kommer gå fortare än människans egen utveckling. Ska utveckling ske så krävs det först och främst en vilja att utvecklas, något som tyvärr glöms bort i allt för många sammanhang.

I en värld där lantbruksföretaget påstås stå för lösningarna i hållbarhetsarbetet så nämns lantbruksföretagaren allt för sällan. Att glömma bort människan som ska genomföra förändringen är detsamma som att glömma bort förändringens verklighetsförankring och den önskvärda förflyttningen kommer därför att utebli. Samma liknelse kan göras när styrelsen i ett företag går en utbildning vars lärdomar aldrig kommer de anställda till dels. Vad blir effekten? Troligen inte så stor som den kunnat bli!  

Om ett företag vill utvecklas så börjar arbetet med människor som också vill utvecklas! Människor kan vara ett företags absolut största drivkraft… eller största stoppkloss! Om du vill göra en snabb analys om vart du tror att ditt företag är om 10 år så ta dig en stund och fundera på människornas inställning till förändring.

  1. Finns viljan att förändras men inte kunskapen om hur?
  2. Eller finns kunskapen om hur men inte viljan?

Är svaret är det första så kommer viljan söka upp den kunskap som behövs.  I dagens läge är merparten av den kunskap som behövs bara en googling bort. Är svaret däremot det andra så kommer Google inte att hjälpa.

Brist på vilja är ett recept på stillestånd som inte kommer leda någon länge än till sofflocket. Det finns statistik som visar att över 70% av medarbetare i snitt är oengagerade på jobbet vilket är intressant i sammanhanget. ”Where there is a will there is a way!” är ett känt uttryck som gång på gång visat sig stämma. Hög viljestyrka är nämligen en otroligt kraftfull egenskap vilket kännetecknar människor som gång efter gång når sina mål, som har lättare att stå emot frestelser som leder bort från mål och som kan stå ut med kortsiktiga utmaningar för att uppnå långsiktiga vinning.

”Ingen i företaget vill utvecklas - är det kört då?” Inte alls! Viljestyrka inte är en medfödd egenskap utan är något som kan tränas upp och utvecklas både hos individer och i organisationer. Vissa behöver dock träna mer än andra. Jag tänker på min gamla tränare som fick skrika ”Du kan, du vill och du vågar” varenda ridlektion i flera års tid innan jag till slut kunde höra rösten i mitt huvud utan att hon var där.

Tycker du ditt företag utvecklas för långsamt? Fråga dig då: hur stor är viljan och hur mycket har ni tränat?   

Av Amanda Andersson, projektledare vid SLU Kompetenscentrum företagsledning och lärare på lantmästarprogrammet.


Kontaktinformation