SLU-nyhet

Fyra SLU-projekt med på lista över forskning för hållbar krisberedskap med affärspotential

Publicerad: 12 maj 2021

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har presenterat sin årliga lista med utvalda forskningsprojekt från Sveriges högskolor och universitet som bedöms alla ha stor affärspotential. Fokus för årets lista är beredskap inför, och samhällets förmåga att hantera, kriser. Fyra SLU-projekt inom gröna näringar och cirkulär ekonomi finns med på listan.

– Med IVAs 100-lista vill vi sätta ljuset på behovet av att forskare och företag hittar varandra och samverkar kring de samhällsutmaningar vi står inför. Genom att bygga broar mellan akademi och näringsliv ger vi forskning med potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta och därmed ökad svensk konkurrenskraft, säger Tuula Teeri, vd för IVA, i ett pressmeddelande.

IVAs 100-lista lanserades i samband med IVAs 100-årsjubileum 2019. Listan tas fram av IVA-projektet Research2Business, R2B, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. I år är 51 projekt utvalda – fyra av dessa har ursprung i forskning vid SLU.

– Årets 100-lista tydliggör vilka enorma utmaningar vi nu står inför som samhälle, men också vilken oerhörd potential till lösningar som faktiskt redan finns på våra svenska universitet och högskolor. Genom att synliggöra detta hoppas vi kunna bidra till att de också kommer till nytta, säger Malin Mohr, projektledare IVA.

Läs mer på IVAs hemsida 

Relaterade sidor:

Sidansvarig: futurefood@slu.se