SLU-nyhet

SLU-medarbetare Årets naturfotograf

Publicerad: 28 maj 2021
Porträttbild av Jörgen Wiklund.

Naturvårdsverket delar varje år ut priset som Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig fotograf som med sin fotografiska verksamhet i Sverige bidrar till att hävda naturvårdens intressen. I år går priset till Jörgen Wiklund, som i dag arbetar på SLU:s institution för vilt, fisk och miljö i Umeå.

– Otroligt roligt! Plötsligt händer det. När julafton är på gång kan man ju ana sig till, men denna utmärkelse hade jag inte alls förväntat mig, säger Jörgen Wiklund.

Fågel, fisk och människor. Så kan Jörgen Wiklunds fotogärning förenklat sammanfattas. Och det är bland annat för boken Sveriges sötvattensfiskar, där 50 sötvattenlevande fiskarter fotograferats, han i dag prisas av Naturvårdsverket.

Naturintresset väcktes redan som barn när morfar Arthur tog med honom ut på fiske. Som 16-åring fick Jörgen upp ögonen för fåglar och fotografi. Intressen som kommit att prägla hela hans liv. Fem fotoböcker och tusentals fotouppdrag har han hunnit med. Fotolärare på gymnasiet har han varit, och det var där i fotostudion som idén till boken Sveriges sötvattensfiskar först kläcktes.

– Jag började intressera mig för studiofotografering och fick den utmanande idén att fota fiskar i studiomiljö för att kunna fånga deras ”rätta jag”, säger Jörgen Wiklund.

Sagt och gjort. Med några specialbyggda akvarium i baksätet och en 225-liters vattentank i skuffen körde Jörgen sedan landet runt i jakt på våra sötvattensfiskar. Efter fyra års arbete finns nu alla fiskarter som är bosatta i svenska sötvatten utom havsnejonöga, som är fredad, porträtterade i boken.

 

Skildrar forskningen på SLU

På Sveriges lantbruksuniversitet har han arbetat sedan 2019. Där har han en viktig roll att skildra forskningen som bedrivs. Hans bilder används både i undervisning och forskningskommunikation. Förutom fotograf är han också en av de medarbetare som gör forskningen möjlig i fält.

Vad har varit roligaste fotoprojektet på SLU hittills?

– Jag hade bestämt mig för att dokumentera när ett romkorn kläcks. Plötsligt, när jag flyttade runt lamporna, fanns där en planet med stjärnor. Sådana tillfällen är riktigt roliga. Likaså när jag fotograferade sorkkranier ur SLU:s samlingar dök det upp alienliknande varelser i sökaren. Mera sånt!

Vad fotar du nu?

– Jag har fått en lång önskelista med motiv knuta till bäver. Sedan håller jag på att bygga upp en studio hemma där jag ska fota insekter i sommar. Vi har också en familj möss och en familj skogssork på fågelmatningen som också ska få lite kärlek.