SLU-nyhet

Tre Epok-projekt beviljade medel i Jordbruksverkets ekosatsning

Publicerad: 27 maj 2021

Jordbruksverket har nyligen genomfört två utlysningar för projekt som ska främja produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel. Nu har det offentliggjorts vilka ansökningar som beviljats medel och tre projekt från Epok finns med på listan. Ett kommunikationsprojekt för Ekofakta och två projekt om fortbildning för ekologisk produktion.

Den första utlysningen på 10 miljoner kronor riktades till försöks- och utvecklingsprojekt medan den andra utlysningen på 45 miljoner kronor var bredare. Utlysningarna och bedömningen av ansökningar baseras på den åtgärdsplan som regeringen gav Jordbruksverket i uppdrag 2018 att genomföra tillsammans med aktörer i livsmedelskedjan.

Kommunikationsinsats om ekofakta.se

Kommunikationsprojektet riktar sig mot politiker/beslutsfattare, journalister samt anställda inom dagligvaruhandeln. Kommunikationen kommer dels att innefatta generellt om vad som finns på Ekofakta relevant för varje målgrupp men främst hur respektive målgrupp kan använda sig av det material och den kunskap som finns där och vilka eventuella behov som finns som idag inte kan hittas på Ekofakta. Detta för att dessa målgrupper ska kunna ta kunskapsbaserade beslut samt nå ut med kunskapsbaserad information.

Som en del av kommunikationsinsatsen så kommer Epok i samarbete med Organic Sweden även att uppdatera kommunikationsguiden som togs fram under skapandet Ekofakta.se. Denna guide, som idag länkas till från Ekofakta, kommer även utgöra ett material som ska diskuteras under workshop med detaljhandeln. Om de ser en användning av guiden samt hur den eventuellt skulle kunna utvecklas.

Fortbildning eko och fortbildning trädgård

Epok har också fått två fortbildningsprojekt beviljade. Dels en vidareutveckling av den fortbildningskurs som hölls 2020 med fokus på rådgivare. Kursen ska ge en mer specialiserad kompetens inom den ekologiska produktionens olika grenar, samt uppdatera om vad aktuell forskning säger inom området, för att stärka kvaliteten i rådgivningen.

Den andra fortbildningskursen ska möta den efterfrågan på kompetensutveckling inom ekologisk trädgårdsproduktion, som Epok kunde se under kursen som hölls 2020. Syftet med fortbildningskursen är att ge fördjupade kunskaper för rådgivare och yrkesodlare inom trädgårdsproduktion och en uppdatering om vad aktuell forskning säger inom området. Fortbildningen ska förse deltagarna med kunskaper som är viktiga i deras dagliga arbete.

Läs mer om alla projekt som beviljats medel av Jordbruksverket: 55 miljoner kronor ska främja ekologiskt