SLU-nyhet

Sommartider, jordgubbstider! Om jordgubbar vid lunchwebbinarium och i Vetenskapsradion

Publicerad: 30 juni 2021
På ett träbord står en gul porslinstallrik. I den ligger röda smultron.

Nationella genbankens samling av jordgubbar och smultron har kommit i fokus på sistone, dels vid ett lunchwebbinarium anordnat av SLU Future Food den 23 juni och dels i ett kort inslag på Vetenskapsradion på midsommarafton. Bådadera går att ta del av i efterhand.

Jordgubben är en ung kulturväxt, vars föräldrararter det nordamerikanske scharlakanssmultronet och det sydamerikanska jättesmultronet fördes till Europa 1624 respektive 1714. Så småningom korsades de med varandra och på så sätt uppstod vår älskade jordgubbe. Sedan dess har många jordgubbssorter kommit och gått. Sorterna som vi njuter av idag är mycket sällan desamma som mormor åt när hon var ung. I Nationella genbanken bevaras ett 35-tal äldre sorter av smultron, jordgubbar och smulgubbar.

 


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, extern resurs vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se