SLU-nyhet

Grönt kulturarv®-sorter i Koloniträdgårdsförbundets jubileumsrabatt

Publicerad: 11 augusti 2021
Närbild av den dubbla blomman hos brunröd daglilja 'Frösvidal'.

I år firar Koloniträdgårdsförbundet hundra år. Det uppmärksammas bland annat med en jubileumsrabatt, "Annas Täppa", där flera Grönt kulturarv®-sorter ingår. Planteringsskisserna är fria att ta del av och använda för alla som vill.

Koloniträdgårdsrörelsen kom till Sverige strax före förra sekelskiftet och förbundet bildades den 20 augusti 1921. En av grundarna var Anna Lindhagen, pionjär inom koloniträdgårdsrörelsen i Sverige i början av 1900-talet. Med rabatten "Annas Täppa" vill Koloniträdgårdsförbundet hylla Anna Lindhagen och hennes arbete med att driva frågan om koloniträdgårdarnas etablering i städerna. 

Rabatten är skapad av trädgårdsdesigner Maria Larsson vid Rosendals Trädgård och är tänkt som en tidsresa genom hundra år. I planteringen används flera sorter som ingår Grönt kulturarv®-sortimentet: den brunröda dagliljan 'Frösvidal' och bergnepetan 'Linghem' från 1930-talet, jätteprästkragen 'Bröllopsgåvan' från 1920-talet samt tulpanerna 'Ester' och 'Södra Öland' från 1930-talet respektive början av 1900-talet.

"Annas Täppa" är en plantering som många kan få ta del av. Alla är välkomna att plantera och inspireras. Planteringsplan och växtlista finns att ladda ner från Koloniträdgårdsförbundets webbplats. 


Kontaktinformation