SLU-nyhet

Floran hittar till ny ädellövskog

Publicerad: 29 september 2021
Det blommar i den unga ekskogen

Även i ett biologiskt utarmat landskap hittar lövskogens växter tillbaka om de får chansen. Nya forskningsresultat visar att det räcker med mindre bestånd nyetablerat ädellöv för att skogen ska blomma.

I halvskuggan av gamla ekar och andra lövträd finns en rik flora. På våren blommar vitsippa och blåsippa, följt av buskstjärnblomma, liljekonvalj och en mängd andra lundväxter. Lövlundarna hör till det gamla kulturlandskapet och har ofta ersatts av barrskog eller ett modernt jordbrukslandskap. Frågan är i vad mån floran kan återskapas genom att plantera ny lövskog. För att få reda på det har forskare vid SLU i Alnarp och Stockholms universitet undersökt planteringar av ny ekskog på åkermark vid de skånska godsen Skabersjö och Torup.
– Det har gett oss en unik möjlighet att följa utvecklingen. Planteringarna, vilka är 20 - 140 år gamla ligger delvis som små öar i jordbrukslandskapet och delvis intill äldre skog, berättar professor Jörg Brunet.

Resultaten är både hoppingivande och överraskande. En avgörande fråga är förstås växternas förmåga att sprida sig. Inventeringarna visar att merparten av skogsfloran kan finnas på plats inom 60–80 år om planteringen har kontakt med äldre skog.
I isolerade planteringar, helt omgivna av åkermark, går det betydligt långsammare. Det tycks gå en gräns vid ungefär 100 meter. Där avståndet till gammal skog är längre hittade forskarna runt hälften så många typiska skogsväxter som i gammal skog efter 100 år.

Läs hela nyhetsbrevet HÄR.


Kontaktinformation