SLU-nyhet

Se Nationella genbankens webbinarier om jordgubbar och köksväxter

Publicerad: 20 september 2021

2021 har utropats av FN till det internationella året för frukt och grönsaker. Med anledning av detta har framtidsplattformen SLU Future Food ordnat ett antal webbinarier öppna för allmänheten kring olika aspekter av livsmedelssystem, matkultur och de växter behövs för att möta framtidens utmaningar.

Nu är det möjligt att i efterhand se, lyssna till och ta del av två av de webbinarier som Nationella genbankens medarbetare hållit i år. Inger Hjalmarsson berättade i juni om de jordgubbar och smultron som bevaras i Alnarp. 17 september berättade sedan Erik de Vahl om gråärtor, potatislök och humle med fokus på att Poms upprop samlat in och bevarat mer än växtgenetiska resurser. Den traditionella odlingskunskap och matkultur som finns kopplad till växtmaterialet stärker värdet av våra arveväxter ytterligare. Växter som kan bli än mer värdefulla i framtiden.

Se Inger Hjalmarssons webbinarium för SLU Future Food här: "Älskade jordgubbar och smultron – kulturarvssorter i Nationella genbanken" (länk till Youtube).

Se Erik de Vahls webbinarium för SLU Future Food här: "Lokförarens jätteärt, pålitlig potatislök och lagstadgad humle – grönt kulinariskt arv" (länk till Youtube).


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79