SLU-nyhet

Seminarium om hyggesfritt skapade förutsättningar för samtal

Publicerad: 01 december 2022

23 november arrangerade SLU Future Forests, Skogsstyrelsen och Skogforsk ett seminarium i Stockholm. Syftet med dagen var att ge en omvärldsbild gällande hyggesfritt.

Några frågor som seminariet ville belysa var människans inställning till skogen, hur den har förändrats genom åren och de förändringar som det svenska skogsbruket står inför.

– Jag tycker det var ett mycket intressant seminarium där flera perspektiv på hyggesfritt skogsbruk presenterades. Det jag tar med mig är att vi inte ska betrakta hyggesfritt skogsbruk och trakthyggesskogsbruk som ”antingen eller” utan som ”både och” samt att begreppsförvirringen utgör ett problem när vi diskuterar hyggesfria metoder, säger Gudmund Vollbrecht, Future Forests koordinator för hyggesfritt skogsbruk.

Planerad serie

Föreläsare från olika delar av sektorn deltog bland annat Mia Crawford, ansvarig EU- och internationella frågor, Lantmännens Riksförbund, Johan Lindman, senior Vice President Global Forestry and Sustainability, Stora Enso samt Erland Mårald, professor i idéhistoria, Umeå universitet.

Tanken är att detta seminarium var det första i en serie om hyggesfritt.

– Nu samlar vi in tankar och reflektioner som har kommit in från deltagarna samtidigt som vi planerar för kommande seminarier. Förhoppningsvis kan vi räta ut vissa frågetecken kring hyggesfria metoder samt väcka nya frågor som kan behöva belysas genom forskning, avslutar Gudmund Vollbrecht.

Samtliga presentationer går att ta del av i efterhand.

Se de inspelade föreläsningarna från seminariet, Skogstekniska klustret

Relaterade sidor: